Arbetsgivare som har annonser ute, speciellt när det gäller mer kvalificerade tjänster borde vara duktiga på att svara de som skickar in en ansökan. För i min nästa tjänst kan jag vara den som väljer leverantör och om det bolaget som inte svarade på min ansökan är med, ja då väljs de ganska omgående bort.

Som en del vet söker jag nu en ny arbetsgivare. Jag har en del krav, av naturliga skäl. Fast ett av dem är om en arbetsgivare har en annons ute, då gäller det att svara den som söker, inte med ett autosvar utan någon som påvisar att någon läst ansökan.

Jag blir galet arg på de arbetsgivare som bara skickar ett standardiserat svar. För det kan vara så att jag totalt lagt 40 timmar på att analysera bolaget & skriva ansökan.

För mig som arbetssökande så blir jag extra arg på arbetsgivare som anlitar rekryteringsbolag som saknar kompetens, speciellt om det rör sig om nya digitala tjänster. Det finns bra rekryteringsbolag med, men de är inte många. Så valet av fel rekryteringsbolag kan göra mer skada än nytta för vissa arbetsgivare.

Så hur vill jag att en arbetsgivare skall agera efter min ansökan.

1. Meddela att ni tagit del av den. Det kan vara automatiserat.
2. Meddela när ni läst och om jag gått vidare till någon form av intervju. Om jag inte gått vidare påtala då vad som inte stämde gentemot den profil ni önskar. Se till så det märks ni läst min ansökan.
3. När jag varit på intervju, återkoppla om tid när ni har tagit ett beslut. Skall jag gå på helspänn en vecka eller månad? Jag lägger min tid på att se till så ni får en helt fantastisk kandidat.
4. Går jag inte vidare efter en första intervju, återkoppla varför.
5. Meddela när ni har någon som skrivit på.
6. När den som fått jobbet börjar, berätta vem ni valt.
7. Se till att kontakta mig som sökt om ni har liknande tjänster som blir lediga längre fram.

I tidevarv då saker och ting går fort, bränn inte era skepp med kandidater.

Vill ni att jag skall ha en bra bild av er som arbetsgivare även om ni inte anställde mig, kommunicera öppet och rakt.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 45 i utmaningen #blogg100