Så fort jag rör mig bland mina mer nördiga vänner så kommer frågan upp kring bitcoins och banker. Ofta så väljer jag att byta ämne för det är enormt komplext att ha en åsikt om.

Personligen så anser jag det är en av flera kryptovalutor som kommer finnas som alternativ till andra mer klassiska betallösningar. Det går inte att blunda för.

Utan en centralbank som ligger bakom så blir det svårt att hantera på flera plan för de som ser valutor ur ett klassiskt synsätt. Banksystemen är inte heller anpassade för hur Bitcoin fungerar. Behovet för en bank har med försvunnit för hur en betalning med Bitcoin sker.

Det finns säkert ingen bankdirektör som ligger sömnlös över Bitcoin ännu, men det är en tidsfråga. Svenska bankföreningen har ett dokument om Bitcoin om man söker på deras hemsida. Det är från 19 december 2013 och handlar om hur andra länder varnar för Bitcoin. Jag vill inte lägga något värde i det hela, men att inte ha någon sida som informerar om vad Bitcoin är, förvånar mig mycket.

Den brittiska riksbanken publicerade för en tid sedan en rapport om Bitcoins. Även den svenska riksbanken har skrivit lite. Fast ännu är det i nivå med att hålla ögon på den. Inte direkt någon mer djupgående analys.

När fildelningen tog fart så tappade musikbranschen fokus. De valde att skapa olika former av begränsningar för att få tag på musik digitalt på laglig väg. Det kastade omkull deras affärsmodell i mångt och mycket. Bankerna kan drabbas av en liknande händelse med kryptovalutor, om man inte är med som aktör.

Min privata åsikt är att banker måste bli mycket mer snabbrörliga kring nya framsteg som sker inom den finansiella sektorn. Bitcoin är idag inget man kan göra bra med pengar på, men vara med och lära sig är värt mycket. Om inget annat anpassa grundläggande banksystem att hantera dessa former av valutor. För det kommer komma kunder som kräver detta. Bitcoin kanske inte är kryptovalutan som kommer vara den som slår, men det kan komma andra och det är lika bra att vara redo.

Det här var inlägg 5 i #blogg100 utmaningen.