Framgång är ju en evig dröm för alla företagare. En av de största problemen är att inte våga. Våga satsa och gör fel till och från. För fyra gånger kanske något inte fungerar på marknaden men det femte blir en succé. Fast ju mer vi talar processer och att inte våga testa, ju större är risken att det inte blir någon framgång.

Sprang på en CEO på ett företag jag tycker är intressant. Vi talades vid ett tag och jag frågade varför de inte adderat en ganska enkel funktion, men som gav tjänsten en helt ny dimension. Hans svar var att de inte trodde kunderna skulle uppskatta detta. De vågade inte heller testa i skarp produktion. Lite av samma mynt känns det som fler företag hamnar i. Då blir det ingen framgång. För de som vågat har fått framgång.

Kunderna kanske inte tycker om funktion x. Fast funktion y blir en framgång. Så testa. Agilt agerande på produkter och produktens livslängd. Ena gången kanske det inte alls blir bra, nästa kanske det blir starten på en global framgång.

I kombinationen med konsensusbeslut och vara lagom, så hamnar många företag i en livscykel som innebär de aldrig kommer bli vidare framgångsrika, hur mycket de än försöker. För framgång sker utifrån att ha misslyckats på vägen.

När jag jobbade i Danmark så upplevde jag att företag var mycket mer modiga. Fast de var snabba på att avveckla produkter och tjänster om marknaden inte föll för dem. Kanske därför danskar är mer framgångsrika som företagare? För de vågar göra fel och ändra på sig för att nå framgång. Vi svenskar kanske borde bli mer danska i vårt sätt?

Ibland skulle jag vilja ha makt att komma in på företag och påvisa de brister de har och få mandat att förändra. För det finns så mycket förbättrings potential i svenska företag. Speciellt digital och online. Är det kanske så de inte vill uppnå en framgång? För att den svenska avundsjukan inte gillar framgång?

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 33 i utmaningen #blogg100