Krig beror inte på pengar. Det är väldigt få verksamheter som kan tjäna pengar på ett krig. Hur kom jag in på det här ämnet, jo Malena Ernman delade ett inlägg på Facebook och ett gäng som skyller alla krig på kapitalismen fick fart på sin syn på omvärlden.

Fred är det optimala för kapitalism. Då kan pengar flöda mellan företag och personer utan problem. Vid krig så uppkommer sanktioner och andra hinder, det är inte bra för kapitalismen. Så att pengar skulle vara den stora grunden till krig är enormt fel.

Olika religioner och politiska odemokratiska ismer är det som är grogrunden till krig för det mesta. Demokratiska stater som lever i symbios startar inte krig. EU är ett bra exempel på ett fredsprojekt som lyckats.

I den här tråden på Facebook så skylldes överbefolkningen och svält även på pengar och kapitalism. Då blev jag ännu mer förvånad och arg.

För människor som har en egen inkomst och kan försörja sig själva skaffar inte en massa barn som en pensionsförsäkring. Då minskar med antalet som skall ha mat och handel uppstår. Ju fler som kommer ur fattigdomen, ju fler får drägliga liv. Livskvalitén ökar.

Det är därför jag tror på att stater skall underlätta för företagande. Så människor får en inkomst. Så att fler skapar relationer som företagare. Microlån tror jag är en stor motor som kan förändra utvecklingsländerna. Vi vinner på det i längden. Vi kommer inte riskera att jordens tillgångar tar slut om vi alla har en ekonomi som gör att vi kan ta de rätta miljövänliga besluten.

Jag undviker att försöka blogga om det USA-hat som med bubblade där i kommentarerna. Vi får vara glada att USA steg in i andra världskriget. För annars hade vi troligtvis inte fått uttrycka våra åsikter. Fast jag skall sluta försöka tala folk tillrätta. Dåligt pålästa människor har vi en skolpolitik att tacka för.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 51 i utmaningen #blogg100