Modern. Vara modern. Tänka modernt. Agera modernt. Moderna företag.

Ett ganska utslitet ord som kan betyda mycket. En sak är säker, det kan vara ganska avgörande. Ett företag som är moderna och prioriterar digitalt före analogt är moderna än motsatsen. Däremot är det göra rätt saker som är viktigast.

Det går inte att anse sig moderna för man har en app. En app, ja det är bra, men om företaget inte finns i andra kanaler så blir det snedvridet.

Jag sprang på ett företag som i sin bransch ansåg sig vara modernast. Modernt tänkande användes i deras slogan och de hade en app för att snabbt kunna anlita deras konsulter. Det lät så bra. Fast allt skulle följas upp med ett telefonsamtal. De hade inget sida på Facebook eller konto på Twitter. De hade en app. Samt en hemsida i fantastiska sharepoint. Modern framtoning, nej då. Någon hade lurat i dem att för de skulle lyckas i den digital världen så räckte det med att trycka in det digitala i det analoga. Det skulle lösa allt. På riktigt trodde de just det.

Fast verkligheten är ju en annan. Verkligheten är att man måste vara snabbrörlig. Beslut måste tas fort och en del av de nya möjligheter som dyker upp kanske inte blir något. Fast lärdomen är viktig.

Både Nikes och Googles grundare har misslyckats tidigare i sin karriär. Modern företagsamhet handlar om att ta risker och våga misslyckas. Så vara modern är så mycket mer. Det är att ta ett nytt grepp. Speciellt om vi talar om företag.

Vad som hindrar mycket i Sverige är är konsensus när det kommer till beslut. Skall alla vara eniga blir det alltid mellanmjölk. Det borde ibland vara grädde och ibland minimjölk, men det blir den gemensamma nämnaren. Vara modern när alla i en grupp skall enas om ett beslut, det blir sällan bra. Speciellt om många har en bakgrund som kanske helt saknar baskunskaperna.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 18 i utmaningen #blogg100