Möte. Du ser till att skapa tid för att delta i ett möte. Fast det är en massa delar som får dig att undra om året är 2015 eller 1995. Det finns saker jag retar mig på när jag deltar i ett möte.

Mötet börjar kanske inte i tid. I en värld där vi snart alla har en smartphone med möjlighet att sätta flera larm så skall vi inte behöva ha en akademisk kvart. Ett möte bör vara effektivt. Det blir det inte om folk kommer sent. Ett knep, lås dörren och släpp inte in de som är sena.

Någon har printat ut 25-sidor papper och har det som manus. Skulle personen tappa dessa papperslappar så spårar mötet ut för allt står där. Ännu värre är det om personen kladdat ner en massa små anteckningar med en penna gärna i minimal form. Personen i fråga kan inte läsa det här utan det blir ett möte som blir spilld tid.

Någon tänder projektorn och du möts av slides med 100-tals ord som är omöjliga att läsa. De här som inte förstår att slidsen skall vara till stöd, inte att allt skall stå på dem. De här människorna som tycks ha missat att de senaste 15 åren har det i alla möjliga kanaler talats om att varje slide får ha max 5 ord. Enda undantaget är om det är ett citat. Du märker med efter ett tag att den här personen som håller föredrag på mötet inte har mer än ett par slides. Hen hade då alltså kunnat göra fler slides med mindre text.

Varje möte är viktigt. När jag ser Microsoft Clipart som dränker ner en hel presentation, då mår jag illa. Snälla. Tänk på hur saker och ting ser ut. Saknar ni kompetensen själv, köp in det på stan. Det är inte så svårt!

När det kommer en säljare som vill hålla ett möte så är det saker jag reagerar på. Är det en sunkig lågprisdator och det är en presentation gjord i Powerpoint som helt saknar kärlek. Hur kan man ens tro att det skall bli någon affär? Förbereder man sig inte inför ett möte, vad är det då för mening? Tror någon att en bilhandlare skulle få sålt begagnade bilar om de inte putsade upp dem? Tänk lite så kring en presentation med.

Ett möte där det inte finns plats för frågor och dialog. Då hade det varit bättre att skicka ut ett e-mail med informationen. Slösa inte bort tid på möten som bara är enkelriktade. Möten är P2P, inget annat.

Möte för att följa upp förra mötet som saknade protokoll. Ja, vi har väl alla varit med om de där. De mötena där det inte finns någon som gör ett protokoll. Nu skyller jag mycket på företagskulturer med, det är inte lätt att skriva bra protokoll. Det krävs en viss vana. Den som blir tvungen att skriva protokoll kommer inte kunna vara en aktiv mötesdeltagare. Inte om protokollet skall bli bra.

Solglasögon skall inte behövas medtagas på ett möte. Fast alla de som kör en presentation med vit bakgrund tycks önska att alla har solglasögon med sig. Den här vita bakgrunden förblindar alla på mötet. Sitta och titta rakt in i en strålkastare är inte bra. Ha mörkbakgrund och ljus text på. Mycket bättre för ögonen och deltagarna.

Möte där mötesinbjudan säger en sak, medans mötet handlar om något annat. Det sker för ofta. Var tydliga med vad ett möte handlar om så att det går att välja bort om det inte alls är något jag behöver gå på. För med modern teknik är det lätt att bjuda in för många. För de skall kunna ta en ställning bör de kunna få rätt information.

Boka ett möte i en lokal utan whiteboard. Det uppkommer ganska ofta ett behov av att rita och förklara. Utan en whiteboard kan det bli ganska stökigt.

De med papper och penna då de antecknar tittar snett på oss med smartphones och ipads. Det är så att tekniken att anteckna har gått framåt. Det är säkrare och lättare att anteckna i en digital enhet än att göra det på papper. Det är 2015. Låt oss själv välja metod.

Många möten är bra. Andra mindre bra. Ett bra möte väger ofta upp 20 dåliga. Fast varför skall det vara så svårt att hålla bra möten 2015?

Så, nu skall jag sluta skälla på saker jag retar på mig under möten. Nu skall jag snart in på ett möte, hoppas det är givande!

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 17 i utmaningen #blogg100