Skatter är något som en del älskar. Andra hatar. En del anser det vara ett nödvändigt ont. Vi har alla olika relationer till skatterna som tas ut.

Gustav Möller (s) sa ”Varje förslösad skattekrona är en stöld av folket”. Våra politiker är inte alltid så duktiga på att leva upp till det där.

Min filosofi kring skatter är att de bör användas som en murbräcka för förändring. Skatter blir en styrraket för att föra bort dåliga saker och fram bra saker. Ett område där skatter kan bli en morot för bättre val är kring miljön. Låt mig ta ett par exempel.

För mig är det viktigt att vår mat är ekologisk och tillsatsfri. Här borde de politiska partierna föra fram en skatt på tillsatser, alltså kemikalier, i vår mat. En kemiskatt på mat. Då gör skatter en bra sak. Att den mat som är full med kemikalier blir dyrare än den som är kemikalie fri. Samma sak med den mat som inte är ekologisk. Skatter som gör oekologisk mat dyrare gör något bra för oss alla.

En annan är elbilar. Med skatter som gör bilar med annan typ av motorer dyrare, då får vi fler att skaffa elbilar. Höga skatter på vanliga motorer får kunderna att välja de med elmotorer. Det gör att förflyttningen från behovet av fossila bränslen går fortare.

Skatter på inkomster är däremot svår. Det är svårt att bli rättvist. Det är mer när pengar används som skatter blir mer intressant. Om fler politiker såg skatter som ett bra verktyg att styra samhällsutvecklingen tror jag fler hade tyck om att betala dessa skatter.

När skatter går till rena nöjen och sådant som borde finansierats privat, då blir jag arg. När våra skattepengar används för att flyga med regeringsplanet när det finns vettiga normala förbindelser mer reguljärflyg, då känner jag inte det är så kul att betala skatter.

Håller ni med mig?

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 21 i utmaningen #blogg100