Jag är till mångt och mycket den som fick Resurs Bank att välja WordPress som CMS för sina nya webbplatser. En del har undrat hur allt började. Det här är min bild av vad som hände. Jag har försökt att inte bli allt för långrandig.

Mitt första möte med WordPress var någon gång under 2005. Tror det var version 1.5. Det fanns något med upplägget som jag gillade. På den tiden sågs ju WordPress mer som en bloggplattform än CMS. Åren gick och runt 2007 kom jag över version 2.2 och blev förälskad i vad jag såg. Så tidigt fick jag en bra känsla för WordPress som plattform. Under årens lopp har jag haft flera bloggar och byggt en del egna små projekt med WordPress som CMS.

2011 så fick jag tips om att jag skulle söka jobb på Resurs Bank. Så i mars 2011 började jag på banken som digital kommunikatör. Uppdraget var att få banken att hänga med i den digitala utveckling som skedde och ta fram en ny digital strategi samt nya webbplatser. Banken hade en webbplats som var ett hemmabygge byggt i JSP som en gång i tiden säkert var ett bra val, men tiderna hade förändrat. Veckorna innan jag började, ja innan jag ens hade fått jobbet, hade jag tittat på ett stort antal banksajter och sett hur de var uppbyggda. Allt ifrån stora tunga CMS leverantörer till hemmabyggen fann jag under min omvärldsanalys. Jag fann med två banksajter som var byggda i WordPress. Båda i USA. Det var alltså inte frågan om det gick att använda WordPress utan mer att övertyga internt om att valet kunde vara rätt.

På webcoast så blev jag ännu mer klar med att WordPress var rätt val. Joakim Green höll en session “WordPress till allt utom pannkakor”. Hela hans projekt kring Livestage fick mig känna mig ännu säkrare. WordPress var det korrekta valet.

En del ställer säkert frågan om säkerhet. Låt oss med en gång göra saken klar. Ju fler som använder en produkt, ju fler är det som tittar och undersöker om plattformen har ett hål eller säkerhetsproblem. Sen handlar säkerhet även om att bygga in funktioner som gör lösningen säker. Dessa två saker tillsammans var viktiga för oss.

Ingen plattform hamnar på en bank om det inte finns ett brinnande intresse. Kommunikation mellan mig som satt på kommunikationsavdelningen och de som var på IT-avdelningen var enormt viktig. Här gällde det att bygga ett team. Det är alltid lite skrämmande att sätta sig i ett möte med någon som man vet kan fälla ens förslag, men det vi fann varandra direkt. Mycket kan bero på att vi talade samma språk. Allt ifrån IT-chef till IT-utvecklarna gillade mitt förslag på Open Source. Med mig på bordet hade jag både WordPress och Drupal. Det senare var mer som en backup om det inte skulle fungera att köra WordPress.

Jakten på byrå startades ganska snabbt. Vi besökte byråer och byråer kom till oss. Det fanns de som verkligen var en besvikelse att träffa och andra som var riktigt bra. Ett tiotal byråer slutade i att vi hade fem olika offerter på vårt bord. Till slut landade det på 24HR i Malmö.

Det hade aldrig blivit något utan fantastiska Markus som lyssnade och förklarade för mig saker som jag behövde lära mig om hur banksystemet såg ut. Vi både brann för API och att WordPresslösningen skulle jobba mot ett och samma API. Så kunde vi göra ändringar på baksidan när vi ville. Markus är en enorm tillgång i det här projektet.

I min värld så är det viktigt med en CMS som användarna har lätt att använda. Så att det inte blir några få personer som är de enda som kan göra ändringar. Är du produktägare så skall du själv kunna ändra i informationen om produkten. Det skall inte vara en eller två webbredaktörer som skall göra det. Utan det skall vara lika självklart att vara delaktig i informationen online. WordPress är så pass enkelt att alla som kan använda Word klarar av det. Så detta blev en annan tung anledning att välja WordPress som CMS. Hantera din information som produktägare även online.

Tillgången till pluggins var en annan del som gjorde att WordPress attraktivt. Varför skall man bygga saker på nytt när det nästan alltid finns någon annan som löst det redan. Så här kunde vi spara tid och pengar på att se vad communityt redan skapat. I ett längre perspektiv kunde vi vara med att bidra till utvecklingen och bli en del av communityt när kanske vi hade tagit fram egna pluggins. Att både ge och ta.

Det finns även många andra att tacka på vägen. Det är många som jag skulle kunna nämna, men då blir det här på tok för långt.

Under resans gång så hände mycket. Själv insåg jag att två timmars enkel resväg per dag inte fungerade. Så siste februari lämnade jag banken utan att få vara med om den sista delen på min baby. Då finns det ju alltid saker man har synpunkter på, men i det stora hela är jag nöjd.

Att få vara med att se till att en bank omfamnar Open Source och WordPress var mycket givande. Lite av att skriva historia. Jag är säker på vi var först i Sverige.

Har ni frågor, så ställ den gärna här under. Skall försöka svara så gott som det går.