Amorteringskravet är inget annat än ogenomtänkt. För att få stopp på skenande bostadspriser och hög belåningsgrad så väljer regeringen och allianspartierna att införa amorteringskrav. Det innebär i praktiken att stora grupper stängs ute från bostadsmarknaden. Bostadspriserna kommer rusa upp till den 1 juni och sen kommer bubblan spricka.

Bostadspolitiken i Sverige har under många år inte fungerat. Det har byggts för lite, speciellt i Stockholm, vilket i sin tur har inneburit att priserna åkt upp. I en kombination med galet låg ränta så har priserna ökat okontrollerat. Skuldsättningsgraden har i sin tur byggts på. En kombination med krav på kontantinsats och amorteringskrav kommer öka klyftorna. Ännu fler kommer vara chanslösa att komma in på bostadsmarknaden i våra större städer.

Amorteringskravet omyndigförklarar bankernas relation med sina kunder. Vid vissa tillfällen i livet är amortering mindre lämpligt. Bankerna är bäst på att avgöra detta. Inte staten. Detta är en form av socialism som gör bankerna mindre fria. Det kommer inte gynna varken kunder eller staten.

Vän av ordning frågar ju sig hur får vi ordning på marknaden? För det första krävs det att det byggs nya bostäder. Speciellt där det stått stilla under många år. Innanför tullarna i Stockholm är en sådan plats. Det finns massor av ställen där en förtätning och nybyggnation skulle vara lämplig. Se till så att färre har en rätt att överklaga beslut. Samt bygg på höjden. Som i andra moderna städer.

Amorteringskravet kommer göra att ungdomar i ännu större utsträckning får stå utanför bostadsmarknaden. Att bo i andra hand kommer bli ännu dyrare. Personer som blir sjuka eller arbetslösa kommer bli tvingade att sälja och flytta mycket snabbare då de inte kan få en frysning kring amorteringen. Fler kommer hamna hos kronofogden och hamna i skuldsanering.

Socialdemokraterna och miljöpartiet kan jag förstå att de driver igenom en politik som bara gynnar de som har råd. De har alltid skyddat överklassen. Fast att allianspartierna som sett till att de med lägre löner i låg och mellanklassen fått mer i plånböckerna går med på amorteringskravet är förvånande. Har de ens tänkt igenom effekten?

Kommer bostadspriserna sjunka med ett amorteringskrav? Nej, knappast! En tillfällig inbromsning kommer vi se innan priserna åter igen skjuter i höjden. Det kommer fortsätta tills att nybyggnationen tar fart. Detta undviker politikerna att förstå. För kommunpolitikerna säger nej till allt för många byggprojekt år efter år. En stor förändring här hade behövts. Får vi se det, eller vi skall ha en ökande spiral av bostadspriser.

Detta är inlägg 18 av 100 i #Blogg100 utmaningen.