Appar är inget man gör på ett par dagar. Appar för smartphones kräver ordentligt med kött på benen.

I en grupp på Facebook kom en fråga upp om att göra en app. Ganska snabbt ser man ett mönster, de som tror att göra en app är något man gör på ett par dagar. Fast appar kräver så mycket mer.

För det första, är det appar som skall skapas? Fungerar inte en mobilanpassad webb bättre? Om svaret är nej, så gäller det att reda ut en massa frågor.

Den första, vilka plattformar skall appen finnas på? Appar används mer på iOS än Android, det kanske är bäst att börja på iOS och sen satsa på Android. För det blir mycket lättare att se till att appen blir riktigt bra. Bygga för Android kan bli väldigt bökigt då det finns så många olika telefoner och olika versioner av operativsystemet. I mångt och mycket så kan det vara värt att tänka mer än en gång och Androidanvändarna kommer ladda ner appen och använda den aktivt. I de flesta av dessa analyser så satsar man bara på iOS. Det är alltså inte konstigt att komma till den slutsatsen.

När det sen gäller appar rent generellt så måste de fungerar snabbt och direkt. Om du inte bygger appar native, då finns det en risk att de blir sega och laggar. Det blir en hemsk upplevelse för slutanvändaren. Så byggs appar med hybridlösningar så måste backend vara riktigt snabbt och rappt. Både Facebook och Linkedin var hybrida, nu är de nativeappar just för att få en bättre upplevelse för slutanvändarna.

Ett annat klassiskt fel kring appar är att trycka in för många funktioner i en och samma app. Det är helt ok att släppa mer än en app. För att bygga appar som har så många funktioner att användarna inte hittar, det kan bli ett enormt slöseri. Skär ner funktionaliteten och tala med slutanvändarna vad som är viktigt. Det som beställaren tror är sällan det slutanvändarna uppfattar.

Så mitt råd. Tänk verkligen igenom hur en app skall vara. Appar är inget man slänger ihop. Använd en bra appbyrå. Ha en bra budget. Våga välja iOS som enda plattform i början. Jobba agilt och blanda in slutanvändarna tidigt. Det är dyrt att ändra sent i ett projekt som rör appar.
– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 53 i utmaningen #blogg100