Arbetsgivare är inte lätta att finna. Eller de är svåra att bli kloka på om de är bra. Det finns mycket text på olika företags hemsidor. En del arbetsgivare får det att låta som om de är bäst på allt. Det är sällan de berättar vad de vill bli bättre på.

Själv söker jag en arbetsgivare där det finns en del affärsutveckling. Både att förbättra de produkter/tjänster de redan erbjuder men även att ta fram helt nya. Det är svårt att veta vilka arbetsgivare där ute som brinner för detta och som är redo att hänga med i den utveckling som finns där ute. För det är en hel del som förändras i den digitala tidsålder vi befinner oss i.

Ett annat krav jag har på en arbetsgivare är att jag får dra nytta av den omvärldsbevakning jag är duktig på. Vissa företag tycks inte syssla med omvärldsbevakning alls och det är som att köra bil samtidigt som de blundar. Hos flera presumtiva arbetsgivare så saknar jag helt det i flera av de tjänster de har ute. Tjänster som jag anser borde ha det som en av de grundläggande byggstenar som krävs.

Digital strategi har jag jobbat med ett tag i olika former. Det känns som många företag saknar en CDO (Chief Digital Officer) vilket känns underligt när så stora delar av verksamheten bygger på att ta rätt digitala beslut. Det gäller ju att styra skutan över på att helt tänka digital först. När jag tittar på företagen så är det väldigt lite fokus åt det hållet. CIO tycks de flesta företag ha, men sen är det inte mycket mer. En CIO är mer IT i form av applikationer och hård/mjukvara. Det där övergripande digitala affärskunskapen, är inte på deras bord. En arbetsgivare jag vill ha, har antingen den rollen eller håller på att tillsätta en CDO.

Frihet att ha en bra arbetsplats. Själv får jag mer gjort av att sitta framför min egen 27” skärm än att sitta i ett öppet landskap. Förstå mig rätt här, gemenskap med kollegor är viktigt, men för vissa arbetsuppgifter så gör man de bäst i sin egen ostörda miljö. Få arbetsgivare tillåter att de anställda jobbar hemifrån i större utsträckning. Det känns inte riktigt modernt. I vissa fall kan ett arbetspass bli mer kreativt på ett kafé än i det öppna landskapet. I andra länder jobbas det mycket mer på distans, men i Sverige tycks det inte riktigt ta fart trotts aktörer som Microsoft evangeliserar kring detta.

Arbetsgivare som är hårt inlåsta i en IT-miljö är för mig en dålig arbetsgivare. Låt mig välja om jag vill köra Windows eller Mac OS. Låt mig bestämma om iOS är det jag vill ha framför Android. Produktiviteten som det ena och andra innebär för individen är enormt viktigt. Så en attraktiv arbetsgivare för mig är en som låter mig bestämma vad som är bäst för mig.

En annan sak jag vill se i en arbetsgivare är öppenhet. Att vara öppen med hur de ser på omvärlden. Företags samhällsansvar är viktigt för allt fler och saknas den information om företaget så drar jag öronen åt mig. Det är små saker som visar på hur moderna de är och hur de vill nutiden och framtiden skall vara.

Så vet du om en arbetsgivare som uppfyller mina krav ovan och som är intresserad av någon med min bakgrund från bank och den digitala omvandling vi är inne i, ja då får du gärna lämna en kommentar. Stockholm är prio ett. Malmö och Köpenhamn är prio två. Göteborg, Oslo, London och New York är med på listan över orter jag kan tänka mig.

Min jakt på rätt arbetsgivare är igång. Med full kraft går jag in för att hitta den här arbetsgivaren. Det är inte lätt, men med kanske din hjälp finner jag rätt!

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 25 i utmaningen #blogg100