Banker är något nödvändigt ont sa en kompis för några år sedan då jag började jobba på en nischbank. Två banker blev det innan jag insåg att Sverige aldrig kommer ligga i framkanten av teknikutvecklingen.

Kraven från myndigheterna är för stora och anpassade efter storbanker. Skall du som liten aktör ge dig in i matchen får du ett förkläde av legala krav som kräver en gigantisk stab. Så vi kommer inte se små vassa banker som drivs av 20-30 personer. Dessvärre. Staten vill inte ha aktörer som sätter kunden i fokus. Utan bankernas fokus kommer länga ligga på att leva upp till alla krav och begränsningar som staten har.

Skulle du vilja starta en ny bank så talar vi om att du bör ha ca 300 miljoner kronor. Detta bara för att komma igång. Så har du en fantastisk idé på hur en bank skall fungera och växa kräver det att du har mycket pengar från dag ett.

Fast är det inte en massa IT? Jo, att driva en bank är ett IT-projekt. De som tror bankverksamhet handlar om affärer, den får tänka om. För en bra VD på en bank bör ha stor erfarenhet av IT-projekt och IT-utveckling. Saknar man den kompetensen blir det svårt att förstå sig på kärnan av verksamheten. Än idag är det få banker som både har en CIO och CDO i ledningsgruppen. Varje beslut på en bank har en påverkan på IT. Både utifrån drift och utifrån hur kunderna upplever det. Varje person i ledningsgruppen bör ha haft någon form av IT-erfarenhet. Då kommer banken bli en framgångssaga.

Finansinspektionen och bankföreningen borde gemensamt sätta sig ner och fundera på hur man får innovation i finansbranschen. För det finns mycket att göra. Man måste ha regler och system som kan släppa in små aktörer. För vi kommer med åren villa ha mindre skräddarsydda aktörer som våra banker. Man måste börja se på sin verksamhet utifrån och in. Så vi inte hamnar ännu mer efter.

Fast vän av ordning säger ju att vi har Klarna och Tink. Klarna är väl duktiga, speciellt på inkasso, Tink är en grå kopia på Mint, så nä. Det är bara en liten del av spelfältet. När hade du senast en känsla av att du såg en innovativ banktjänst? Jag minns det dessvärre inte.

Detta är inlägg 13 av 100 i #Blogg100 utmaningen.