Bankkontoren är de på väg bort? De flesta skulle svara ja på den frågan utan att blinka, andra är mer tveksamma. Vi kanske får tänka om vad bankkontoren är för något, det kanske blir en helt ny form med tiden.

Av storbankerna är det bara Handelsbanken som fortsätter med bankkontoren utan någon större förändring. Kontoren hanterar kontanter och de ser ut som de nästan alltid har gjort. De andra lägger ner, tar bort kontanthanteringen och blir allt mer en form av rådgivningscentral. Fast fortfarande med en person som kunderna besöker. Kännedomen om vem kunderna är, blir allt sämre, trotts att reglerna kräver att bankerna skall känna sina kunder väl.

Så hur ser framtiden ut? Den som visste det skulle bli rik, men något kommer att ske. Bankkontoren kanske blir som en automat, tänk fotoautomat där du sätter dig framför en skärm och stänger till om dig. I den finns en skärm med webbkamera där du kan få råd av riktiga personer, fast över en förbindelse. Det gör att dessa callcenter med personal kan placeras precis var som i hela världen. Fast stannar det där?

Nej, jag tror vi kommer se en form av artificiell intelligens som ser ut som en människa och agerar som en människa på skärmen, men är en dator. Det kommer dra ner behovet av människor anställda och rådgivningen blir mycket mer hemlig för kunden. Banksekretessen har då färre risker för läckor.

För en aktör som ICA med ICA-banken borde det vara lätt att få ut dessa minimala bankkontor i varje ICA-butik. Den kanske hamnar där bredvid pantmaskinen. För alla aktörer kommer olika former av insättningsautomater för kontanter säkert bli populära med tiden. Jag tillhör en skara som anser att kontanter kommer finnas kvar ett bra tag. För många har lättare att få sin överblick av deras ekonomi med de sedlar de har i plånboken. Mycket för att ännu har ingen bank en app som är pedagogisk nog.

De banker som kommer fortsätta med bemannade bankkontor kommer sälja fler och fler tjänster som inte normalt klassas som banktjänster. Försäkringar kommer allt mer gå i den kanalen. Varför inte lite mer analytiska funktioner. ”Du köpte produkt x för 3 år sedan. Enligt vår analys bör den bytas ut inom kort. Vi har tagit fram ett erbjudande tillsammans med vår partner för det här priset på en ny produkt x.” För bankerna har en massa dark data som du som kund kan dra nytta av. (Kommer komma en post på det ämnet med längre fram).

Ett bankkontor behöver inte ha samma mening idag som om 10-15 års tid. Det kan bli allt mer en form av små showrooms i köpcentrumen. För banker vill precis som andra aktörer synas och vara ”top of mind”. Här har aktörer som ICA-Banken, Ikanobanken enorma fördelar för de är nära kända varumärken.

Jag tror på bankkontoren, fast tror dess mening kommer bli något annat med tiden.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 11 i utmaningen #blogg100