Butikskedjor kommer få det svårt i framtiden. Speciellt de butikskedjor som lovar att vara experter på vissa områden. Låt mig ta ett exempel från idag.

En butikskedja som skall vara expert på sport borde i min värld ha det som man behöver på väg till gymmet. De har träningsskor, de har träningskläder, träningsväskor, träningsstrumpor, helt enkelt de påstår de är experter på allt för träning. Jag går till deras största butiker och frågar efter en träningshandduk som torkar snabbt. Ni vet de där i microfiber. Ingen av de stora aktörerna har detta. Fast de påstår de är butikskedjor som är experter för allt till träning.

Låt mig citera Intersport:
”Intersport är världens största sportkedja med 5500 butiker i 43 länder. I Sverige har vi landets bredaste butiksnätverk med över 150 butiker där vi erbjuder sportutrustning som inspirerar till hälsa och träningsglädje. Vi älskar sport och vår vision är att svenskarna ska bli det mest aktiva folket i världen. Vi är Intersport. Vi är Sportsverige.”

Låt mig citera Stadium:
”Vi har bestämt oss. Alla ska ha råd med ett aktivt liv. Därför erbjuder vi alltid riktigt bra priser på skor, kläder och allt annat inom sport och sportmode, toppat med rätt funktioner, bra kvalitet och den senaste designen. Så att du alltid får mest för pengarna hos oss. I varje prisklass.

Välkommen till en sportbutik i toppform!”

Att varken Intersport eller Stadium har handdukar är för mig enormt ologiskt. Speciellt då de säljer massa med annat som inte har med sport eller motion att göra.

När butikskedjor inte har ett vettigt utbud så handlar jag online, fast det är en sämre upplevelse, jag handlar ofta för mindre per köp online än i butik. Så hur kan det komma sig att man inte ser över sitt utbud i butik. Jag hade kunnat betala 4-500 för en handduk idag. Nu slutade det med att jag gick till Clas Ohlson. Det var billigt. Så istället för en kedja som skall syssla med motion får min affär, så blev det Clas Ohlson av alla butiker. Inte direkt det jag förutsåg när dagen började.

Jag gillar att shoppa. Jag gillar butikskedjor som kan sin sak. Kan garantera att en handduk skulle ge mer vinst per kvadratmeter än trista strumpor. Fast det tycks de inte tänka på. Sa jag att jag inte heller fann de sneakers jag var på jakt efter? Tur Sneakersnstuff kunde hjälpa mig. Jag ser ingen framtid för varken Intersport eller Stadium. Lägg sen till personalen som tycks undvika så många kunder de kan. Synd jag inte hade dold kamera med mig, men bristen på vilja att sälja var en chock för mig.

Det finns butikskedjor som har duktiga säljare. G-Star Raw är ett exempel. Jack & Jones är en annan. Jag är djupt imponerad av personalen i de butikskedjorna.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 38 i utmaningen #blogg100