Cigarr. Smaka på det ordet. En del blir arga. En del får en glimt i ögat som inte går att beskriva. Jag tillhör den senare delen.

Det är få som tror jag röker cigarr, men det är en av få laster jag har.

Jag har provat att röka en cigarett en gång i mitt liv och avskydde det. Så hur kom det sig jag fick en passion för cigarrer?

Det började på ett bröllop. Det luktade ju så där vansinnigt gott och redan efter första puffen så var jag förtjust. En helt ny typ av smaker förförde mig.

Någon vecka efter jag hade varit på det här bröllopet så var jag så sugen på att lära mig mer. Då gick jag till ”Den anspråkslösa cigarraffären”. Peter som äger och driver den här butiken fick mig att börja prova mig fram. Än idag är jag stammis.

Att röka cigarr kan bli en prylsport om man inte aktar sig. Jag har varit med om butiker där man fått rådet att köpa både det ena och andra. Skall inte peka ut någon, men en butik i Stockholm är det jag tänker på.

Vad behöver man då?
En bra humidor är alltid en bra början för att förvara dina cigarrer som du köpt. Det finns alla storlekar från de som rymmer 4-5 till de som rymmer hundratals. Jag har själv valt en storlek som rymmer runt 50. Jag har inga planer på att köpa och lagra i många år. Utan jag köper lite för att ha när jag är sugen.

En bra tändare är viktigt. Gaslåga är ett krav för att kunna tänka på djupet. En snoppare eller en borr är bra. Jag kör borr på alla med flat baksida, de med form av en spets kör jag snoppare med.

Jag köper inga dyra tillbehör. Tändare kan man tappa och då är det bra att ha en man har råd att göra sig av med. Samma sak med snoppare. Har dock köpt en dyr borr, men det var för alla de billiga var slut och jag behövde en ganska omgående.

Vilken är min favoritcigarr? Cigarren jag har fallit för, som jag anser är bäst, är en som inte går att köpa i Sverige ännu. Det är Brun Del Ré Cigars jag talar om. Deras olika sorter är fantastiska. Deras premium är den godaste cigarr jag rökt.

Zino Platinum Crown är en annan av mina favoriter. Den dyraste jag rökt med, bör tilläggas. Chubby Especial är modellen som jag gillar. Den här formen är en favorit för mig. Den är både mjuk och spännande på samma gång.

Davidoff special Short Perfecto är en annan favorit. Den är mellanstark och fyllig, men samtidigt mjuk. Den är inte så stor, så de som gillar att ha något bra på nyår, brukar jag rekommendera att köpa den här.

Vegas de Santiago är ett cigarrmärke som jag bara älskar. Det är från Costa Rica och är idag mest cigarr för pengarna just nu. Det är min vardagsmärke då det gäller cigarrer.
El Mystico – Chaman är fantastisk. Älskar torpeden som jag har som standardcigarr. Den överraskar jämt.
El Puro – Red Label är väldigt god.
El Unico – D8 är så speciell att jag har svårt att beskriva den. Älskar den formen som heter Salomones.
El Secreto del Maestro – Don Luis Gold Label, en cigarr jag köper då och då.

Fast det hände något i somras. Jag föll för en cigarr som är väldigt speciell. Paradiso heter den och är den av Ashton cigarrer. Papagayo XXL heter den modellen jag föredrar och den är stor, den är smakrik och ändå mjuk. Den skrämde mig i början för alla dessa attribut. Fast jag är fast. En varm dag och två timmars puffande, det kan inte bli mycket bättre. Den väcker uppmärksamhet med och det är inte bara en gång jag fått berätta om den för någon man möter.

Jag brukar röra på mig när jag röker cigarr. Jag går en längre runda. Det är skönt. Det har med betytt att jag väljer ganska stora cigarrer. Jag har lite svårt för mindre modeller. För när jag vält tänt min cigarr då skall den vara hela runda. Går man då 25000 steg så är det en bit.

Fast är det inte dumt att röka? Cigarrer drar man för det första inte halsbloss med, utan man virvlar runt röken i munnen. Fast små laster får man ha. Jag kan klara mig flera månader utan att röka en cigarr. Fast det är en njutning. Jag röker hellre en cigarr än äter godis. Hellre en cigarr än dricka en drink. Njutningen varar längre.

Så det är min last och en av mina hobbys.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 15 i utmaningen #blogg100