Genom åren har jag både jobbat på webbyrå och på företag som köpt upp tjänster. Det är lätt att falla för massa med buzzwords och fina presentationer.

En bekant satt precis i sitsen att välja ny digitalbyrå för företaget som hen är anställd på. Då de har en budget och hen inte fick igenom att anlita någon som skulle objektivt hjälpa till satte jag ihop en liten lista på saker som kan vara bra att tänka på.

1. Fungerar leverantörens websida lika bra i mobilen som i datorn. Fast ”mobile first” funnits sedan många år är det en del som ännu inte anpassat sig. Det finns de som har delar byggda i flash 2015. Så det är det första att titta på.

2. Finns byrån i sociala medier och producerar de något i dessa kanaler? Se till så de har ett Twitterkonto, en Facebooksida, en vettig information på Linkedin. Då kan de den delen av den digitala världen.

3. Har de en blogg och uppdaterar de den någorlunda ofta? Sett skräckexempel på de har inlägg från 2013.

4. Har de alla roller som anställda på byrån? En byrå utan teknisk kunskap eller kunskap om användargränssnitt är problematiskt. Se till att träffa hela arbetsgruppen som är tänkt att jobba med ert företag.

5. Lever de anställda som de lär på byrån? Är de aktiva med egna personliga hemsidor, bloggar och aktiviteter i sociala medier?

Det här är grunden för att grovsortera. Nästa fas är att se vad de anser om nästa steg. Tecken som tyder på de kan sin sak är att de inte vill komma med någon offert utan vill göra en förstudie. En del byråer tror fortfarande det är en del i en offert, det är det inte. Det är första steget innan man kan gå vidare. En bra byrå kan göra förstudien och ge den till kunden som underlag för att ta in andra offerter. Så se till så det avtalas. Om budgeten finns, gör två förstudier och jämför dem.

Få referenser är viktigt. Ring och tala med olika andra kunder de jobbat med. Luncha och fråga på. Det är en viktig relation. Finns inget negativt att lyfta fram, då låter det för bra för att vara sant. Lite negativt bör finnas.

Titta på saker de levererat. Både ur användarperspektiv och tekniskt. Ladda sidorna snabbt och är koden validerad och korrekt så är det grönt ljus.

Nu kommer de där mjuka värdena. Hur ser deras leveranser ut? Sticker de ut? Är de moderna och nytänkande? Känns det som något du skulle vara stolt för att få levererat som beställare? Samma frågor måste du bli klok på vad beslutsfattarna i ledningsställning tycker. Om de upplever att aftonbladet.se är en modern site, då har du en uppförsbacke som måste bearbetas. Då är det viktigast att öka den interna kunskapen, så det blir korrekt val av leverantör när det är dags.

Saker som kan vara bra att ha koll på.
-Kan de mer än en CMS är det ett stort plus. Kan de bara en bör den vara open source.
-Kan de göra appar med? Kanske inte idag, kanske inte i morgon, men någon gång kan frågan komma upp och har de erfarenhet av detta är det ett plus.
-Jobbar de agilt? Det underlättar mycket att kunna förändra saker under tiden. Efter lansering är det smart att göra små mindre förändringar löpande.
-Kan de e-handel? Kan de anpassa formulär med A/B-testning? Kan de jobba med A/B-testning generellt? Det är enormt viktigt för att konvertera besökare till kunder. Även om ni fångar kunden i andra kanaler, så kommer den digitala bli den viktigaste vid någon tidpunkt och det är bra att bygga rätt från början.

Saker som jag tittar på.
-Kan de presentationsteknik.
-Kör de mac. (Byråer med billiga DELL-datorer ger vibbar av lågpris)
-Har de kunder som har siter med fler språk? Komplexitet för olika språk visar på kompetens.
-Använder de prototyper under utveckling är det ett enormt plus.

Det här var lite korta punkter. Det finns betydligt mer att titta på vid ett val. Ekonomin och vilka andra kunder de har är två andra delar.

Hoppas det gav lite info till någon som sitter där ute och känner sig vilsen.

– – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var inlägg 4 av #blogg100
Det är svårare att skriva de inlägg man vill skriva om. Har fortfarande en del andra ämnen jag vill ta upp, men som jag inte riktigt fått till.