Kollegor betyder mycket för mig. Vem jag spenderar mina timmar med på jobbet är viktigt. Ändå är det underligt. Vi får sällan träffa vara blivande kollegor. Vi får bara träffa HR-folk och chefen då vi anställs. Hur kommer det sig?

Kollegor är de som kan hjälpa dig när du kommer som ny. De är där så du kommer i gång på din tjänst. Vem som gör vad och hur viktiga de är, de får du sällan reda på av din chef, det berättar dina kollegor.

Idag jobbar vi 8 timmar per dag och de där 8 timmarna av din vakna tid går till ditt arbete då är det viktigt att interagerationen med dina kollegor är bra. I tidevarv med öppna kontorslandskap och ständiga avbrott så kan de där samtalen med dina kollegor få ditt pussel att falla på plats.

Jag har jobbat på företag där vi kollegor hade en stark afterwork kultur. Det var både fredagar och onsdagar. På andra ställen har det varit uruselt. Det har varit skrämmande dåligt. På ställen med bra afterwork kultur så var sammanhållningen enormt stark även efter vi slutat. På ställen där den kulturen saknats har det varit stökigt även på arbetsplatsen. Så en fråga att ställa vid val av arbetsgivare är hur är kulturen kring afterwork.

Det har varit tillfällen då jag drivit min egen verksamhet. Det har alltid slutat i att jag velat ha kollegor. För kollegor är viktigt. Det är de som kan se pusselbitarna du inte ser. Det kan vara de som vet det fattas bitar från start och kan välja ett nytt pussel att lägga. Kollegor är viktigt i mitt synsätt. Det är pulsen på en arbetsplats.

Team bygger på att kollegor trivs med varandra. Fast hur får man det att bli en självklarhet? Varför får inte de framtida kollegorna vara med innan en anställning? Det är ju den nya och de gamla som skall bli kollegor. Det är ett av alla mysterier jag upptäckt.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 20 i utmaningen #blogg100