Kommunicera rätt är inte lätt. Kommunicera fel är mycket lättare. Har åkt minibuss i ett antal timmar de senaste dygnen med en förare som inte gav ett leende eller ögonkontakt under strapatsen. Han visste inte hur han skulle kommunicera.

Var tydlig och kommunicera på samma nivå som de du talar med. Det är väl den enklaste regeln att utgå ifrån. Vi har alla varit i sitsen att vara med i något sammanhang då någon inte anpassat sig efter gruppen utan fastnat i ett fikonspråk som kanske inte alla kan förstå.

I fallet med min resa med minibussen så började det med att han inte förstod engelska vidare bra. Vi ville ha lite mindre kyla, men effekten blev tvärtom. Det här med hans brist på engelska kom och gick med de stopp vi hade. Vissa stunder kändes det som vi hittade fram till varandra, i andra var det helt kört. Han varken ville eller kunde kommunicera med oss.

Jag är ju en sådan som inte köper rakt av att någon inte vill kommunicera så jag gled in på trafik och hur bra han körde. Då kom vi framåt med små små steg. Fast han var inte typen som ville kommunicera med oss som han körde. Vilket var synd, för det blev inte den där känslan som gör att man ger extra dricks.

Företags sätt att kommunicera till kunder och presumtiva kunder är lite i samma fack. Från företagets perspektiv kan det var hur självklart som helst, fast från kundens sida kan det vara en katastrof. Satt och letade efter hjälp med att bygga om ett badrum. Det var verkligen enorm skillnad mellan olika aktörer. Vissa kunde kommunicera med kunder lätt och begripligt. Andra sysslade med något som var så obegripligt att jag inte förstår hur de kan få kunder.

Kommunikation och konsten att kommunicera är just en konstform. I mångt och mycket kräver det att man både har ett intresse och lite fallenhet för det. Jag skulle aldrig bli en bra bilmekaniker, så jag ger mig inte in på det, men att kommunicera bra i alla dess former, känns det som de flesta tror de är experter på, när verkligheten är att det är en svår konstform. Vi kan alla lära oss kommunicera bra, men det tar sin tid. Längre än att bli en bra bilmekaniker skulle jag tro

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 27 i utmaningen #blogg100