Kunden är företagets viktigaste komponent. Kundfokus talas det mycket om, men ganska ofta glöms kunden bort.

Det finns många tillfällen där jag tycker företag glömmer hur det är för kunden. SJ, Elgiganten och Skånetrafiken är fyra aktörer där jag sett enorma brister på att sätta sig in i hur kunden upplever saker och ting.

När det gäller SJ så är det lätt att skylla på Trafikverket och andra aktörer, men kunden är kund hos SJ, inte hos någon annan. Kundfokuset måste vara att se hur kunden upplever den tjänst som köps. En transport mellan punkt x till y köper kunden av SJ, då är det den delen som SJ måste leverera. Sen om det är UFO som tar över rälsen, det är fortfarande SJ som säljer tjänsten.

Elgiganten är ett annat sådant företag. De ljuger om vad de säljer för något. Skulle köpa en tv till min flickvän. De påstår att prestandan är en sak. När jag sen går in på hemsidan från tillverkaren så är det något helt annat. Orsaken som sen kröp fram var att de inte gjorde någon vinst på denna tv som var till kampanjpris och de vill vi skulle köpa något annat. De tror att jag som kund inte kan kolla upp saker. När de sen inte har hum och frekvenser och uppdateringar per sekund som en spelfilm har, ja då får jag spel. Amatörmässigt. Så Elgiganten, det blir inget köp hos er igen.

Skånetrafiken är en annan sådan aktör som skyller på allt annat. Det räcker med att försöka köpa en biljett i deras automater, så inser man att kompetens kan inte finns i den verksamheten. Kundfokus och se saker som kunden ser saknas på många områden. En del skyller på politikerna, men det hjälper inte det heller. Det är inte det som är det stora problemet. Det stora problemet är det DNA som sitter i väggarna. Kunden är inte i fokus. Det märks på många områden.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 43 i utmaningen #blogg100