Malmö och Köpenhamn, motorn i norden, får stå ut med mycket. Hur länge till kommer statsmakten i Stockholm kunna styra och ställa över Öresundsregionen? Hur länge kommer skåningar stå ut med att en mur har skapats genom Sverige och Danmark?

Jag jobbade ett tag i Danmark. Långt innan ID-kontroller och gränskontroller jobbade jag i Danmark. Jag älskade det verkligen. Det som jämt var ett problem var hur pendlingen var uppbyggd. Tågen går från Helsingör på den danska sidan till Göteborg, Kalmar och Karlskrona på den svenska sidan. En enorm sträcka för ett tåg som har huvudfokus att binda ihop Malmö & Köpenhamn. Det är den här sträckan som nu drabbas av stoppet på Kastrup.

När ingen politiker i riskdagen jobbat i Köpenhamn saknas basala kunskaper om hur det här fungerar. Där är det ett problem.

Vad som skulle vara bra är att omedelbart påbörja att förlänga Metron, tunnelbanan för stockholmare, till Malmö. Förarlösa tåg som går varannan minut. Det skulle göra enorma fördelar för regionen. Det skulle kunna kompensera för de senaste månadernas panik. Malmö är för Köpenhamn vad Sundbyberg eller Solna är för Stockholm. Förorter där många företag är aktiva. Personer bor och pendlar in i stan.

Det kommer kosta en del. Fast det kostar idag ca 50 miljoner per dygn i det förtroende som rasas samman i Öresundsregionen. Från att ha varit 20 minuter bort är det mentalt flera timmar mellan Malmö och Köpenhamn. Så att satsa 25 miljarder för att binda ihop Malmö och Köpenhamn på nytt, det vore inte alls fel. Det vore den vitamininjektion som krävs. Då det är svenska staten som tagit beslutet så är det självklart Sverige som bör stå för hela kalaset. Dumma korkade beslut kommer alltid att kosta. Det här kommer gynna hela södra Sverige och se till så vi inte landar i en djup lågkonjuktur. För det är just det som den här typen av hinder brukar vara en start på.

Låt nu vi alla snabbt starta utbyggnaden av Metron. Börja direkt. Se till så metron är på plats inom tre år. Det går. Det handlar bara om bra projektledning och pengar in i projektet. Sätt igång och kompensera Malmö & Köpenhamn för den misshandel som skett från Stockholm.

Detta är inlägg 24 av 100 i #Blogg100 utmaningen.