Pruta mer! Ja våga pruta när du handlar! Kläder, skor, kosmetik, mattor, möbler, ja nästan allt kan du pruta på! Varför skall du betala fullpris på saker och ting?

Alla har marginaler, förutom vissa segment som de som säljer datorer från Apple eller för den delen TV-apparater. Det är svårt att pruta på något med en marginal på 5%.

För vi vet ju alla att de brukar ha en rea. Där de sänker priser med upp till 50%. Varför skall jag behöva vänta. De slipper ha en hyllvärmare och de hjälper mig med ett bättre pris. Köper jag sen 3-4 plagg, då är det självklart de skall hjälpa mig med vad det kostar. För de vet redan jag gillar deras butik. Alla kassasystem har funktion för extra rabatt.

Pruta är ett fult ord för att förhandla om priset. Köpare och säljare skall bli nöjda. Tjänar jag några kronor blir jag nöjd kund. Nöjd kund är viktigt. Jag brukar ändå få betala mer än vad samma sak kostar online på de billigaste ställena. Så de får ha mig som butikskund.

Var prutar jag inte? Inte i matbutiken. Däremot på torghandel och liknande finns det en möjlighet. En prislapp är en prisindikation på vad som önskas. Fast slutpriset är alltid det som betalas!

Mina bästa prutningar genom åren är lite olika. När jag förhandlade ner en kostym med 20% och fick en slips på köpet, då var jag nöjd. Jag köpte en ny jacka, två par jeans, två skjortor och fick 15% rabatt samt en mössa på köpet. De som är nya i en butik brukar ha svårare att ge rabatt, gentemot de som jobbat där ett tag.

Mina bästa tips är:
1. Var glad och positiv.
2. Visa uppskattning för de som jobbar i butiken.
3. Påtala att du verkligen vill ha produkten, men priset är lite högt.
4. Handla på samma ställe ofta.
5. Bli lite polare med de som jobbar i butiken.
6. Var påläst på varan du köper.
7. Inga sura miner om ni inte kan mötas med ett pris som gör det blir en affär.

För min del så kan jag titta på samma vara 2-3 gånger. Gärna med någon dags mellanrum. Då vet de i butiken du vill ha den. Nästa gång kan du förhandla om priset.

Pruta mer helt enkelt!

Detta är inlägg 16 av 100 i #Blogg100 utmaningen.