Det finns nog inte en enda webbyrå som inte talar om responsiv webbdesign. Det skall frälsa oss ifrån alla de problem för att anpassa en webbsajt för alla de olika enheter som finns där ute. Fast för de flesta blir det en ny tungladdad webbsajt.

För det är inte ok att skicka en 2560 pixlar bred bakgrundsbild till min iPhone. Det är slöseri med min tid och inte minst allas bandbredd. Det kan vara fantastiskt vacker för en 27″ iMac, men låt mig slippa det när jag står i kön på Hemköp.

Generellt är jag emot speciella webbsajter på speciella URL:er, jag vill ha tillgång till allt, men kanske inte med samma grundtanke med layouten. Då finns det ju någon som heter adaptive webbdesign.

Adaptive webbdesign kontrollerar först vad det är för enhet och vad för storlek den enheten klarar av. Sen skicka servern rätt resurser till den enheten. Alltså rätt resurs till rätt klient. Det för att få en optimal upplevelse för varje enhet. Det blir inte mycket dyrare än responsiv webbdesign, men det är många som glömmer bort adaptive webbdesign.

Är inte allt detta bara en massa buzzwords? Både ja och nej. För vissa som säger sig jobba med responsiv webbdesign sysslar faktiskt med adaptive webbdesign. De anpassar bilder och layout till den enhet som kommer.

Min frustration över responsiv webbdesign föddes ur att jag upptäckte ett par nylanserade sidor tog en evighet att ladda på min mobil. Jag skyllde först på Telia, men när jag satt hemma med wifi på mobilen laddades de ändå långsamt. Då började jag mäta hur tunga de nylanserade sidor var. Det var en hemsk upptäckt. Att låta mig med mobilen ladda 4-5 MB för att komma in på en hemsida var hemskt. När vissa javascript passerade 1000 KB, då fick jag spel.

När jag började med webbutveckling 1995 så var varje byte viktigt. Nu tycks denna del glömmas bort. Trotts många av oss, trotts 4G, ibland bara kommer åt EDGE. Så vikten på en webbsida är lika viktig nu som den var för 18 år sedan. Hur många kan med handen på hjärtat erkänna att de vägt vad deras webbsida väger under lanseringen? Hur många har optimerat javascripten? Eller hur många har optimerat varje enskild bild? Ok, vi är nog många syndare där ute.

Jag vill inte peka finger åt några speciella byråer, inte heller åt de sidor som fick mig att hoppa till. Min önskan är bara att vi inte förutsätter att folk sitter med 100 Mbit, utan det finns även vi med EDGE och även for oss skall det gå snabbt att ladda.

Jag hoppas allt fler vågar tänka modernt och se mer på adaptive webbdesign framöver. Responsiv webbdesign var en nödlösning, nu är det dags att blicka framåt.

Ps. Ja, jag lever inte som jag lär. Fast mitt nästa tema, det skall vara optimerat. ds.