Riksbanken forsätter sin resa neråt med minusränta. Inflationen står stilla och är långt ifrån 2% som riksbankschefen drömmer om. I december låg inflationen på 0,1%. Alltså 1,9% lägre än vad riksbanken har satt som mål.

Det krävs inte mycket kunskap för att förstå att något är allvarligt fel här. December som är månaden då handeln omsätter massor med pengar redovisar alltså bara en inflation på 0,1%. Ett totalt misslyckande från riksbanken. Om nu inflationsmålet är så centralt och viktigt.

Folk lånar till boende i en utsträckning som vi inte tidigare sett i Sverige. Tittar vi på liknande utveckling är det innan den stora finanskrisen i andra länder. Värdet på bostäderna tycks användas allt mer i spekulationssyfte och bubblan byggs på med riksbankens goda minne. För var dag så närmar vi oss att bubblan spricker. För mälardalen kan det bli extremt påverkande. Vi kan om vi har otur hamna i en negativ spiral som knäcker den svenska ekonomin. Allt bara för att riksbanken vill nå sitt mål med 2% inflation. Det finns ingen annan än riksbanken som just nu bär skulden till läget på marknaden.

En effekt av detta är med att det finns många intressenter som inte vill det skall byggas så mycket. För det drar ner snittpriset på äldre fastigheter. Det är ett spel med bostadsmarknaden som många mäklare tjänar stora pengar på. För blir det en rekyl upp till en normalränta på 8%, hur många fixar den utan problem? Hur kommer det slå emot ekonomin? Kommer inte byggandet igång ganska omgående så kommer bubblan bara växa.

Finns det hopp för byggandet? Inte med dagens plan och bygglag. Den är för byråkratisk och för många kan överklaga. Det kommer behövas en helt omgjord lag för att skapa byggande. Om riksbanken skall hålla en låg ränta så skall den gå till byggbolag som är de som kan bygga oss ur bristen på bostäder.

Hur man än vänder på det så känns det som att hoppet är ute för riksbanken. De har spårat ur för länge sedan och just nu så kör de längre och längre från spåren. Jag ser inte så ljust på riksbankens framtid. Det här kan vara det som tvingar oss in i Euron. På gott och ont. Har dock svårt att tro det blir en succé.

Detta är inlägg 6 av 100 i #Blogg100 utmaningen.