Service. Ett ord som kan betyda så mycket. Service i butik kan vara allt ifrån att det finns någon som tar emot dina pengar till att de hjälper dig i en timme för att finna de perfekta jeansen till dig.

Om vi börjar med det sista. OMG Jeans i New York är en kedja som jag avgudar som manlig kund. För att köpa jeans utan att ha någon med sig kan bli en enorm plåga. Fast hos OMG Jeans i New York kan det de här med service. För det första, de hälsar på kunderna som kommer in. Inte hoppar på mig direkt och vill sälja. De ser vad jag tittar på och då kommer diskret fram. Sist köpte jag bara fem par jeans. Gången innan kvoten på åtta. Så är bra service!

Fast så har vi inom retail de som står kvar bakom kassan. De ser oss kunder bara då vi vill betala. De ställena shoppar jag bara på då de har rea. Så enkelt är det. Ingen service, inga inköp till ordinarie pris.

Service kan vara bra för olika tjänster med. Fast ofta är det uruselt.

Service borde vara ledord i flera typer av verksamhet. Ofta hamnar det längre ner på agendan än man kan tro.

Ett exempel på dålig service är de kundtjänster man ringer in till som inte fungerar. Jag skall välja kö. Jag skall slå in mitt personnummer. När jag sen kommit fram skall jag ändå berätta vad mitt ärende är och de har ingen koll på mitt personnummer som jag måste uppge på nytt. Hur tänkte det här? Har de haft fokus på service? Jag tror faktiskt inte det, för jag blir ju arg på att behöva upprepa något på nytt.

Att förvirra kunden är dålig service. Att ge kunden för många val är dålig service.

Jag är ju ute på resande fot i asien just nu, så då upptäckte jag att här är det en massa olika nivåer på de som jobbar i butik. En nivå är att öppna lådor och dra in dem till rätt del av butiken. Andra hänger upp på galge. En del går runt och rättar till kläder. En del säljer och försöker hjälpa kunden. Några tar betalt. Vissa är chefer över dem. Det blir uppenbart att bara en handfull har han om den service jag som kund vill ha. De andra är bara i vägen. De har inte fått utbildning i service. Hade alla tjänster haft en större del som handlar om att ge service till kunderna, då tror jag de sålt mycket mer och haft fler nöjda kunder.

Serviceyrken kommer att växa. Fast frågan är om det är riktig service vi talar om. Ibland undrar jag. Speciellt när nya kedjor etablerar sig. Då kan det ibland kännas som att vi som kunder bara är i vägen.

Butiker skall nog försöka satsa hårt på service om vi inte alla enbart skall handla online. För risken ökar för varje dag då expediter blir allt mer en form av kassabiträde.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 24 i utmaningen #blogg100