Twitter kan användas på så många sätt. En del företag kämpar med att öka antal följare. De annonserar, de postar uppmaningar, de gör nästan vad som förutom att följa tillbaka.

Hade det varit SSWC (Sweden Social Web Camp) förra året hade jag hållit min session om hur jag tänker kring att växa på twitter. För många företag är det ju enormt viktigt, för andra mindre viktigt. För mig själv ville jag se om jag kunde fördubbla mina 3000 följare till 6000 på ett år, det blev över 30000 följare.

Det började som ett experiment. Hur kan jag öka de som följer mig. Den framgångsrika linjen var att följa tillbaka och plocka bort de som inte följde tillbaka. Så enkelt var det. För Twitter har sina begränsningar i hur många man får följa och de var det som från och till kunde stoppa upp. Ca 1000 konton kan du följa per dygn.

Jag älskar Twitter. Man tittar in och får en snabb känsla av vad det pratas om. Jag följer en del hashtaggar och det hjälper en del. Samma sak, slänger jag ut en fråga så får jag snabbt svar. Fast nu var jag inne och skulle se hur jag kunde växa.

Det finns massor av olika tjänster för att ta bort de som inte följer tillbaka. En del är gratis, en del kostar. Jag har kört ett par olika som kostat. Det finns med olika taktiker att följa rätt för att få de som följer tillbaka. Jag har nog testat allt som finns där ute. Min normala linje är att följa de som följer någon intressant person. Samt de som börjar följa mig, följer jag tillbaka. De jag försöker undvika är de som är för kontroversiella.

Du kommer drunkna i DM. Det är väl det jag stör mig på. De som har hälsningar DM. När du plockar bort de som inte följer dig tillbaka efter kanske 10 dagar, de kommer att blockera dig. Så räkna med att många blir sura för de tappar en följare. Många kommer med undra varför du följde och sen avföljde. Ibland tar jag debatten, ibland inte. Vill man inte ha följare, så får man låsa sitt konto. Svårare är det inte.

Förr skrev jag mycket på twitter. Idag läser jag mest. Med alla de underbara människor jag följer så får jag en flod av bra information. Twitter är oslagbart på den fronten. Mitt användande av twitter blir alltså en mer konsumtion än produktion av tweets. Kanske kan det bero på Twittersensus, så man inte är i topp med antal tweets. Det var lite jobbigt för något år sedan.

I början på mitt experiment tänkte jag avfölja sen alla de över 3000, men idag har jag anpassat mig för den mängden följare jag har fått. Ni förgyller min dag kära följare på twitter. Jag säger det så sällan, men så är det. Tack!

Ps. Det är säkert någon som avföljer mig efter detta avslöjande att det i början bara var ett experiment, men det får jag ta. ds.