Uber och Airbnb har förändrat två branscher, taxibranschen och hotellbranschen. Det är inte så att det kommer som någon överraskning. Tjänsten lanserade i USA 2009 och har sedan spridit sig. 2011 såg jag tjänsten i New York och blev väldigt intresserad av den. Samma år använde jag AirBnB för att bo i New York nere på Wall Street.

Svenska politiker, speciellt de ifrån vänsterblocket, förfäras över den nya delningseknomin men det borde vara tvärtom. För här kan små enskilda personer driva sin egen verksamhet enkelt och se till att använda lägenheter och bilar mer optimalt. Finns andra tjänster som Rentmyitems där du kan hyra ut verktyg mm. Det spar på våra resurser att hyra ut något vi en gång köpt.

Förändringar sker och Uber och Airbnb är bara början. Delningsekonomin kommer att växa. Det sker fort och lagstiftningen hänger inte med. Här måste de politiska partierna se vad som sker i samhället och anpassa sig. För många nya jobb kommer tillkomma i delningsekonomin.

När det gäller Uber så påstås det att det är en svarttaxi, det är det inte. Att en av deras tjänster kan kallas för det, handlar mer om att lagstiftaren inte hunnit med. Vill jag åka en sträcka men har en begränsad budget är en samåkningstjänst optimal för många. Här finns Uber Pop. Det finns redan behovet men lagstiftningen har inte förstått den problematiken.

Det är med många som talar om att pengarna hamnar i andra länder. Det är för det första inte konstigt i en global ekonomi, men när du näthandlar är det allt fler inlösare som finns utomlands. Fast pengarna hamnar i Sverige igen hos föraren och beskattas. Så lite grundkunskap vore kanske bra innan man hackar ner på en sådan del.

Lyft är ett bolag som helt jobbar med samåkning. Jag ser fram emot att de lanserar i Sverige. Då kommer Uber Pop vara en enkel sak att hantera. Lyft bygger helt på att enskilda människor tar med sig andra på sin resa till jobbett. Det spar miljön och bli ett bra alternativ till kollektivtrafiken. Du betalar för du åker med någon annan. Du som kör bil tjänar pengar på din resa hemifrån och till jobbet. Frågan är inte om, utan när den här tjänsten kommer hit, eller någon liknande, då kommer politikerna sätta kaffet i halsen mer än en gång. Är de redo för det?

Detta är inlägg 12 av 100 i #Blogg100 utmaningen.