Polisverksamheten centraliseras. Gång på gång så har det blivit en allt större organisation. Nu är det en enda organisation. Fungerar det bra? Det tycks inte så. Speciellt så tas inte lokala aspekter med. I städer med hög brottslighet krävs det mer insatser än i städer med låg brottslighet. Den effekten saknas.

För att dra en parallell med en annan blåljusorganisation räddningstjänsten så är den kommunal. Den finns i alla kommuner och har en hög prioritet. Det tar inte fem timmar för en brandbil att dyka upp om det brinner, utan man har anpassat verksamheten så den täcker vårt land hyfsat effektivt.

Varför applicerar vi inte samma tänk på polismyndigheten? Kommunerna får själva stå för verksamheten och kan gasa på för att få fler poliser genom sin egen möjlighet att ta ut mer skatt. För just polisverksamheten kan även bli en bra inkomstkälla för kommunerna. Böter för mindre förseelser hamnar ju då i den kommunala kassakistan.

Innan 1965 var polisen kommunal. Det fungerade utmärkt. Det fanns 554 polisdistrikt i Sverige innan 1965. Vid förstatligandet blev det 119. Sedan dess har distrikten blivit färre och färre.

Det finns ca 20000 poliser i Sverige. Vi har en folkmängd på 9 858 794 personer, dvs vi har en polis på 493 personer.

Tittar vi på andra länder och städer, för skoj skull börjar vi med min favoritstad, New York, så är där en befolkning på 8 336 002, de har en poliskår med 34 817 poliser. Det ger en polis på 240 personer. Alltså dubbelt så många. London har en befolkning på 8 538 689 och de har en poliskår på 48 661. Det ger en polis på 175 invånare.

Jag tror att en kommunal verksamhet är lättare få grepp om för politiker. Det är lättare att se behov och få fram pengar för att finansiera verksamheten. Kommuner kommer slippa att sakna polisnärvaro. Kommunförbund kan bildas för att öka på nivån av antal poliser.

Som jag ser det bör det finnas en rikspolis, säkerhetspolisen och då de kommunala poliskårerna. Vi kommer få 290 polisdistrikt. Under en övergång så får så klart staten ge understöd under kommunaliseringen.

Tittar vi på EU så är subsidiaritetsprincipen enormt viktig. Den bör och skall appliceras även på polisverksamheten.

Hade en kommunal polisverksamhet fått för sig att inför gränskontroller i en region som öresundsregionen? Nej, för de hade haft inblick i hur viktigt det är för regionen att ha snabba förbindelser. Uppgiften hade löst på helt andra sätt.

Detta är inlägg 21 av 100 i #Blogg100 utmaningen.