Banker får ofta utstå oförtjänt dålig kritik. Alla dras över en kam, fast vi är i en digital tidsålder där vi inom kort kommer uppleva tidningens död. I samma vingslag är banker inte lika illa ute. Ändå finns det allt fler utmanare som kommer vara mycket mer snabbfotade och inte ha nationsgränser som hinder!

Fast det är inte så att banker försvinner eller tidningar helt utraderas, det blir andra ersättare i olika former. Facebook är där redan, fast fler kommer vara med i spelfältet, fast vilka de är om 25 år är svårt att sia om.

Banker har sett ut på ungefär samma sätt i evigheter. Idag börjar det komma olika alternativ som P2P tjänster. De som hänger med och har pengar går inte till banken och sätter dem på ett konto för att få ränta. Nej, de söker upp en tjänst där lånesökande lånar pengar genom en portal. Helt enkelt, någon vill låna x antal kronor för max räntan y. Då kan en eller flera vara med och låna ut pengar till denna personen med en större ränta än om pengarna stod på ett traditionellt konto i en bank. De här nya tjänsterna är ännu i sin linda och garantier för att de som satsar pengar i dem får tillbaka dem är inte helt säkert. Risken går ifrån banken till den enskilde men det kan med innebära att kapitalet växer mycket bättre.

Bitcoin och andra virtuella valutor kommer med förändra läget. Det kommer ske med en rasande fart, för de saknar allt vad nationella gränser och regler heter. Dock är det en sak som är en stor riskfaktor, det är förtroendet. För ekonomi handlar om förtroende. Tappar marknaden förtroende för virtuella valutor så kan det vara som ett luftslott. Det är något som kritikerna ofta lyfter fram. Ännu finns förtroendet och jag tror inte att det kommer bli någon större förändring på den punkten under det närmsta året.

Bankerna och inte minst myndigheterna måste vara redo att följa med i det förändringstempo som kommer komma. Bankerna kommer bredda sina verksamheter. Det kommer bli en hubb inte bara för de vanliga banktjänsterna utan de kommer handplocka tjänster som kunderna är i behov av. Försäkringar köper du kanske hellre genom banken än direkt av ett försäkringsbolag. Bankerna vet hur du spenderar och kan erbjuda speciella erbjudanden hos aktörer du är intresserad av. Volymen av kunder komma göra att bankerna får bra pris och det blir en form av proaktiv prisjämförelse. För en sak har bankerna, all din finansiella data.

Så nej, jag tror inte bankerna är borta om 25 år. Däremot tror jag på annat arbetssätt och samarbete med kunderna.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Det här var blogginlägg 22 i utmaningen #blogg100